View image in fullscreenRed-backed fairywren male in moulting plumage
Fairywrens feed mainly on insects and other small invertebrates, which they glean from foliage, bark and the ground. They may also eat small amounts of seeds and fruit, particularly when insect prey is scarce.Photograph: Michael ChayShare
Red-backed fairywren male in moulting plumage
View image in fullscreenPurple-crowned fairywren male in nuptial plumage
‘In late 2022, I was searching for purple-crowned fairywrens near Fitzroy Crossing. In pre-wet season temperatures above 40C, I dug a small waterhole in the dry creek bed near a family of purple-crowned fairywrens and replenished it from a jerrycan, hoping the birds would discover it. I then waited for hours beneath camouflage, lying on a bodyboard to protect myself from the scorching rocks and wearing an ice vest kept frozen in my car freezer.’Photograph: Howard LoosemoreShare
Purple-crowned fairywren male in nuptial plumage
View image in fullscreenSplendid fairywren male in nuptial plumage
In nine of the 10 Australian fairywren species, sexually mature males replace their dazzling nuptial plumage with a much duller brown-grey eclipse plumage after breeding. The eclipse plumage makes them much less conspicuous to predators.Photograph: Jan WegenerShare
Splendid fairywren male in nuptial plumage
View image in fullscreenRed-winged fairywren male in nuptial plumage
Red-winged and some other species of fairywrens possess ultraviolet sensitive vision and can perceive UV reflections invisible to us. The red-winged male’s blue plumage may therefore appear even more brilliant to a female than it does to us.Photograph: Howard LoosemoreShare
Red-winged fairywren male in nuptial plumage
View image in fullscreenSplendid fairywren male in nuptial plumage
When the time comes to construct their nests, in all fairywren species this task falls exclusively to the female. In some fairywren species, males help by gathering or delivering nesting material but they do not take part in weaving or building of the nest itself.Photograph: Howard LoosemoreShare
Splendid fairywren male in nuptial plumage
View image in fullscreenRed-backed fairywren male in nuptial plumage
The male red-backed fairywren is the only male to lose all his brilliant breeding colours (including his tail feathers) in full eclipse, changing from striking red and black to brown and even changing his bill from black to reddish or pale pink. It’s a miraculous and unrecognisable transformation, making him very difficult to differentiate from females of the same species in eclipse.Photograph: Jan WegenerShare
Red-backed fairywren male in nuptial plumage
View image in fullscreenSuperb fairywren male in nuptial plumage
All fairywrens form long-term social partnerships, and defend territories together, but both sexes may also mate outside the social pair. In superb fairywrens this extra-pair paternity has been recorded in up to 95% of broods.Photograph: Darren StephensShare
Superb fairywren male in nuptial plumage
View image in fullscreenPurple-backed fairywren female
Fairywren subspecies usually look broadly similar. Across Australia the female nominate subspecies of purple-backed fairywrens are grey, brown, tan and cream-coloured. Two subspecies, Malurus assimilis rogersi and Malurus assimilis dulcis (seen here), however, are entirely different, an unusually dramatic difference within a single fairywren species.Photograph: Laurie RossShare